Historiek

2019 - 2021
Heen -en terug naar 3e Amateur
In het seizoen 2018 - 2019 slaagden we, na het vorige seizoen er net naast te grijpen, er toch in om kampioen te spelen in 1e provinciale en zo een plaats te bemachtigen in 3e amateur Voetbal Vlaanderen. Helaas bleek deze reeks ons iets te zwaar en stranden we net voor het uitbreken van de corona-crisis van 2020 op de voorlaatste plaats na 24 wedstrijden met 21 punten. Seizoen 2020-2021 moest dus opnieuw worden aangevat in 1e provinciale.
2019 - 2021
2006 - 2018
Opnieuw ambitieuze eersteprovencialer
Sedert 2006 speelt SK Oostnieuwkerke opnieuw in eerste provinciale waarin het elk jaar (minstens) de ambitie heeft om te strijden voor een eindrondeticket. Die doelstelling werd meermaals behaald, maar nog geen enkele keer slaagde SKO erin om de interprovinciale eindronde te bereiken. In het seizoen 2012-2013 won Oostnieuwkerke voor de tweede keer de Beker van West-Vlaanderen door in de finale VG Oostende met 2-3 te verslaan. Het seizoen 2016-2017 werd gestart met 12 nederlagen op rij en dit was te wijten aan heel veel pech en veel geblesseerden in de te kleine A-kern. Halfweg de competitie hadden we slechts vier punten en stonden we afgetekend laatste, maar in een onwaarschijnlijke terugronde behaalden we maar liefst 29 punten waardoor we uiteindelijk nog elfde eindigden. Door de situatie in de 3de Amateurklasse konden we ons pas op de laatste speeldag van het behoud verzekeren na thuiswinst tegen Eernegem. Een tweede mirakelseizoen was een feit! Ondertussen had SKO zich al stevig versterkt voor het volgende seizoen. In 2017-2018 ging Oostnieuwkerke de strijd aan met SKV Zwevezele voor de titel. We werden uiteindelijk eervol tweede en wonnen ook het tweede periodekampioenschap. In de eindronde sneuvelden we na twee gelijke spelen en verlengingen tegen het sterke SV Oostkamp (dat daarna de interprovinciale eindronde won en promoveerde naar 3de amateurklasse). In het seizoen 2018-2019 behaalde SKO 28 op 30 in het eerste periodekampioenschap en verzekerde zich zo reeds van deelname aan de nacompetitie.
2006 - 2018
2005
De zaak Gistel
Bij hun terugkeer in eerste provinciale gingen de Mandeljongens door op hun elan en dankzij een sterk eerste periodekampioenschap mochten we eindronde spelen. In de finale verloren we nipt van Rumbeke dat uiteindelijk de interprovinciale eindronde won en promoveerde. Doordat Gistel failliet werd verklaard, mocht Oostnieuwkerke als verliezend finalist hun plaats innemen in Bevordering A. Gistel ging echter keer op keer in beroep tegen die beslissing en spande uiteindelijk een kortgeding aan tegen de KBVB en won dat ook. Om geen clubs te benadelen besloot de voetbalbond om zowel Gistel als Oostnieuwkerke in Bevordering te laten spelen en zo promoveerde SKO in 2005 dus onverwachts voor het tweede jaar op rij en trad zo voor de derde keer aan in vierde nationale. Doordat Oostnieuwkerke pas erg laat wist dat het alsnog mocht promoveren, konden er maar weinig versterkingen worden aangetrokken. We vochten voor wat we waard waren en pas op de allerlaatste speeldag was de degradatie naar eerste provinciale een feit.
2005
1999 - 2000
Het absolute dieptepunt en comeback
Oostnieuwkerke startte in eerste provinciale met torenhoge ambities maar die werden niet ingelost. Op een uitschieter in het seizoen 1999-2000 na eindigden we telkens net boven de degradatieplaatsen en in 2002 bereikten we ons absolute dieptepunt toen we derdelaatste werden en voor het eerst in ons bestaan degradeerden naar tweede provinciale. SKO wilde koste wat koste zo snel mogelijk terug naar eerste provinciale waar het thuis hoorde, maar in zijn eerste seizoen in tweede eindigde het slechts op een achtste plaats. Het seizoen daarna moest het gebeuren, maar daarin botste SKO op het hyperambitieuze Club Roeselare dat in twee jaar tijd was opgeklommen van vierde naar tweede provinciale. Roeselare werd kampioen, maar Oostnieuwkerke domineerde het derde periodekampioenschap en won ook verdiend de eindronde door in de finale SV Kortemark te verslaan.
1999 - 2000
1996-1997
Het bijna-mirakel in Zulte
In tegenstelling tot het seizoen 1976-1977 slaagde SK Oostnieuwkerke er deze keer wél in om in vierde nationale te blijven. Onder begeleiding van voormalig Anderlecht-coryfee Gille Van Binst verzekerde SKO zich op drie speeldagen van het einde van de competitie van een verlengd verblijf in bevordering. Ook de daaropvolgende seizoenen stonden telkens in het teken van het behoud. In het seizoen 1995-1996 zag het er lange tijd heel slecht uit voor de blauwwitten. Met slechts vier overwinningen leek Oostnieuwkerke na twintig wedstrijden een vogel voor de kat. Op de eerste speeldag van het derde periodekampioenschap ging SKO echter onverwachts met 0-3 winnen op het veld van topploeg SV Zottegem en dat was het begin van een onwaarschijnlijke remonte. De Mandeljongens wonnen maar liefst vijf wedstrijden na elkaar en moesten in de laatste tien speeldagen enkel hun meerdere erkennen in SK Eernegem. Geen degradatie dus, maar eindronde voor promotie en... daarin ging SKO gewoon door op zijn elan. Het ambitieuze Herk uit Limburg, dat nipt de promotie had gemist in vierde klasse C, werd door een bevrijd spelend Oostnieuwkerke overklast en met 3-1 naar huis gestuurd. SKO trok, gesteund door vele supporters, naar Zultse VV waar het mocht strijden om een plaats in derde klasse. Oostnieuwkerke trof tweemaal het doelhout, maar Zulte (dat vijf jaar later fuseerde met SV Waregem) verzekerde het behoud in derde klasse met een doelpunt vanop de strafschopstip. In het seizoen 1996-1997 leek SKO meer dan tevoren gewapend om mee te draaien in 4de nationale, maar onder leiding van meervoudig Belgisch international Luc Millecamps eindigden we troosteloos op een voorlaatste plaats en degradeerden na zes seizoenen terug naar eerste provinciale.
1996-1997
1989-1991
Nationaal voetbal?
Op het einde van de jaren tachtig voelde SKO zich klaar om opnieuw de stap te zetten richting nationaal voetbal. In 1989 en 1990 werden de Mandeljongens telkens derde, maar in 1991 werd er dan toch voor de tweede maal kampioen gespeeld in eerste provinciale. Zwevegem Sport domineerde het seizoen en stond tot de voorlaatste speeldag op de eerste plaats. De mentale druk werd hen te zwaar en ze lieten steken vallen. SKO begon de laatste speeldag als leider en moest minstens evengoed doen als zijn concurrent. In een zenuwslopende partij tegen VK Ieper speelden we 0-0 gelijk, maar Zwevegem beet met 3-2 in het zand in De Panne en dus promoveerden we voor de tweede keer in ons bestaan naar bevordering.
1989-1991
1976
Vaste waarde in 1ste provinciale
Oostnieuwkerke kon het seizoen 1976-1977 in vierde nationale aanvatten met een gloednieuwe zittribune die plaats bood aan 250 toeschouwers. Sportief gezien ging het de blauwwitten minder voor de wind: er werd slechts tweemaal gewonnen en driemaal gelijkgespeeld en SKO eindigde troosteloos laatste met slechts 7 punten. Het verblijf in bevordering bleef dus beperkt tot slechts één seizoen en de Mandelploeg keerde terug naar eerste provinciale. De degradatie werd echter goed verteerd want het seizoen 1977-1978 werd afgesloten op een bevredigende vijfde plaats én SKO won de Beker van West-Vlaanderen door in de finale Deerlijk Sport met 0-3 te verslaan. Oostnieuwkerke ontpopte zich in de daaropvolgende jaren tot een vaste waarde in de hoogste provinciale reeks waarin het, op een uitzondering na, telkens in de bovenste helft van het klassement eindigde.
1976
1968 - 1972 - 1973-1974
Opmars naar bevordering
Het verblijf in vierde provinciale beperkte zich tot slechts twee seizoenen. In 1968 sloot SKO het seizoen af als derde en het jaar daarna mocht het reeds zijn tweede kampioenstitel vieren na een spannende titelstrijd met SV De Ruiter. Na twee seizoenen in de middenmoot te hebben geëindigd, speelde Oostnieuwkerke in 1972 kampioen in 3de provinciale B met maar liefst 10 punten voorsprong (in het toenmalige tweepuntensysteem) op VC Ardooie en promoveerde zo voor het eerst in zijn bestaan naar tweede provinciale. Met attractief voetbal eindigde SKO meteen derde op vijf punten van kampioen Knokke en haalde het net niet de eindronde. In het seizoen 1973-1974 werd opnieuw voor de titel gestreden en het kampioenschap werd pas op de laatste speeldag beslecht. SV Koekelare trok aan het langste eind, maar als vicekampioen mocht Oostnieuwkerke de eindronde spelen en daarin dwong het alsnog promotie af naar eerste provinciale na een thriller op het veld van SV Diksmuide. De opmars bleek niet te stuiten, want opnieuw had SKO slechts twee seizoenen nodig om de titel te veroveren. In 1976 werd SK Oostnieuwkerke op de voorlaatste speeldag kampioen in eerste provinciale en beukte zo de poort naar nationale open...
1968 - 1972 - 1973-1974
1961
Ontstaan
SK Oostnieuwkerke werd opgericht in 1961 en sloot zich aan bij de KBVB onder het stamnummer 6440. In zijn eerste seizoen werd SKO twaalfde op dertien ploegen in 4de provinciale C. In het seizoen 1963-1964 kroonde de club zich op vijf speeldagen van het einde voor het eerst tot kampioen na 6-2 winst tegen SK Sleihage. Zo promoveerden de blauwwitten al na drie seizoenen naar derde provinciale. Het terrein van Octaaf Wittouck in de Slijperstraat werd vaarwel gezegd en er werd verhuisd naar de Cockstraat waar men tot op heden nog steeds voetbalt. Oostnieuwkerke kon zich twee seizoenen na elkaar nipt handhaven in de derde provinciale afdeling, maar in 1968 volgde dan toch de degradatie naar vierde.
1961
Scroll naar top
KSK Oostnieuwkerke

nu al weg?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niks meer over KSK Oostnieuwkerke. We zullen je niet spammen, beloofd!

* vereist